جمعی از کشاورزان اصفهانی در روستای وجاره در نزدیکی شهر ورزنه برای تأکید بر لزوم برخورد با برداشتهای غیرقانونی از حقابهها و در اعتراض به جلوگیری از اجرای طرحهای قانونی جایگزینی آب برداشت شده از زایندهرود روز دوشنبه ۱۹ آبان گرد هم آمدند.
در این گردهمایی که به علت کرونا با رعایت فاصلهگذاری اجتماعی و در محیط باز برگزار شد، کشاورزان خواستار جلوگیری از برداشتهای غیرقانونی حقابه خود در سرمنشا بودند. کشاورزان اصفهانی اجرای قانون و اختصاص حقابه کشاورزی، محیط زیست و تالاب گاوخونی را مطالبه کردند.
کشاورزان همچنین به عدم اجرای طرحهای جایگزینی آب برداشتشده از زایندهرود در سایر استانها از جمله بهشتآباد و تونل ۳ کوهرنگ نیز اعتراض کردند و با داشتن پلاکاردهایی این موضوعات را مطالبه کردند.
عضو هیئت مدیره نظام صنفی کشاورزی شهرستان اصفهان گفت: کشاورزان اصفهان امروز خواهان اجرای تمام این مصوبات شورای عالی آب، مصوبه ۹ ماده ای احیای حوضه آبریز زاینده رود و اجرای قانون توزیع عادلانه آب هستند.
حسین محمدرضایی در گفتوگو با ایسنا، در خصوص گردهمایی تعدادی از کشاورزان اصفهان در اعتراض به برداشت از زاینده رود که امروز (دوشنبه- ۱۹ آبان ماه) در روستای وجاره برآن شمالی اصفهان صورت گرفت، اظهار کرد: این تجمع به دلیل اجرایی نشدن مصوبات ۹ ماده ای احیای حوضه آبریز زاینده رود و مصوبات شورای عالی آب در مورد زاینده رود انجام شد.
وی گفت: در این تجمع کشاورزان اصفهان با رعایت پروتکل های اجتماعی به صورت آرام حضور داشتند و سپس راهپیمایی به طول بیش از یک کیلومتر انجام شد.
عضو هیئت مدیره نظام صنفی کشاورزی شهرستان اصفهان با بیان اینکه در حال حاضر ۴۲ طرح بارگذاری بر حوضه زاینده رود در استان چهارمحال و بختیاری اجرا و یا در حال اجراست، گفت: قرار بود برخی از این طرحها بعد از احداث تونل سوم کوهرنگ و بهشت آباد اجرایی شود که متاسفانه بسیاری از این طرح ها پیش از آنکه این دو طرح اجرایی شده و به بهره برداری برسند، در حال برداشت از زاینده رود هستند.
وی در ادامه با ابراز این عقیده که از سوی دیگر متاسفانه استان بالادست دو روز پیش با تشکیل زنجیره انسانی به دنبال این است که دو طرح بهشت آباد و کوهرنگ به بهره برداری نرسد، تاکید کرد: متاسفانه بسیاری از این طرح ها با مصوبات دهمین جلسه شورای عالی آب مربوط به مصوبه ۹ ماده ای احیای حوضه آبریز زاینده رود، که هر گونه بارگذاری جدید بر زاینده رود پیش از به اتمام رسیدن طرح های آبرسانی به این حوضه ممنوع است، به نوعی مغایرت دارد.
وی با بیان اینکه متاسفانه اکنون طرح انتقال آب بن-بروجن بعد از این مصوبه در حال اجراست، تصریح کرد: کشاورزان اصفهان امروز خواهان اجرای تمام این مصوبات شورای عالی آب، مصوبه ۹ ماده ای احیای حوضه آبریز زاینده رود و اجرای قانون توزیع عادلانه آب هستند.
عضو هیات مدیره نظام صنفی کشاورزی شهرستان اصفهان در این ارتباط در گفت و گو با ایرنا شمار کشاورزان حاضر در این اجتماع را بالغ بر پنج هزار نفر اعلام کرد و اظهار داشت: جمع حاضر توقف برداشتهای غیرقانونی از منابع آبی مرتبط با زایندهرود را مطالبه کردند و از سوی دیگر خواهان تخصیص حقابهها هستند.
حسین محمدرضایی با بیان اینکه مطالبات کشاورزان در قالب بیانیه و سخنرانی مطرح شد ادامه داد: پیشتر مقرر شده بود که وزارت نیرو پس از راهاندازی تونلهای سوم کوهرنگ و بهشتآباد به دیگر استانهای کشور و بخشها اجازه برداشت آب از زاینده رود را بدهد اما سالهاست که بدون راه اندازی این طرحها، اجازه برداشت از محل حقابههای ما به آنها داده شده است.
وی با بیان اینکه کشاورزان خواستار جمع آوری کلیه پمپاژها و قطع برداشت حقابهها از زاینده رود هستند تصریح کرد: به ناچار و برای امکان ادامه زندگی و اشتغال و معاش خود از هم اکنون برنامه ریزی حرکت جمعی به دنبال رودخانه و جمعآوری پمپاژهای صنایع اصفهان و استانهای دیگر را شروع میکنیم .
عضو هیات مدیره نظام صنفی کشاورزی شهرستان اصفهان خاطرنشان کرد: درخواست تشکیل کارگروه ویژه اجرای مصوبات شورای عالی آب و دیگر مصوبات و قوانین مرتبط آب و زایندهرود در استان بخش دیگری از خواستههای امروز کشاورزان بود.
محمدرضایی گفت: کشاورزان همچنین از نمایندگان نظام صنفی کشاورزی شهرستان و استان خواستند که مطالبات را پیگیری و نتایج اقدامات را تا دوشنبه هفته آینده(۲۶ آبان) اعلام کنند.
تجمع یاد شده تا حوالی ظهر دوشنبه ادامه داشت.
کشاورزان و باغداران مناطق شرق اصفهان از جمله زیار، ورزنه، اژیه، کرارج، براآن شمالی و براآن جنوبی و خوراسگان با جمعیتی بالغ بر ۳۰۰ هزار نفر و شهرستانهای غربی شامل نجف آباد، فلاورجان، خمینی شهر، لنجان و مبارکه پیش تر در چند سال اخیر و پارسال در چند نوبت با حضور در نقاط مختلف استان، رسیدگی به وضعیت حقابه خود از زاینده رود، حل مشکلات معیشتی و جاری سازی این رودخانه را خواهان شده بودند.
به اذعان کارشناسان امور آب نگاهی به خشکیهای دورهای زایندهرود، کاهش تخصیص آب کشاورزی، فرونشست زمین، ریزگردها، مشکلات عدیده زیست محیطی بخصوص برای تالاب بین المللی گاوخونی و آمار و ارقام مربوط به بارندگیها در حوضه آبریز زایندهرود بعنوان یکی از اصلیترین منابع آب مرکزی ایران از یک سو و کاهش حدود ۵۰ درصدی بارشها و کم شدن میزان ذخیره سد زایندهرود از سوی دیگر لزوم اجرای هرچه سریعتر پروژههای آبی در این خطه را گوشزد میکند.